Integration

Integration

Arkitektur för bättre integration och mångfald.

För att Sverige ska fungera är vi beroende av integration och mångfald. Med en åldrande befolkning behöver vi fler människor som vill, kan och får möjligheten att arbeta och studera här. En blandad befolkning där alla har chans till jobb och bostad oavsett bakgrund, förutsättningar eller inkomst kallas för en lyckad integration. Inom arkitekturen har man länge funderat på hur man kan underlätta för integrationen och använda den som ett verktyg för att hjälpa olika grupper komma in i samhället fortare och förbättra deras livssituation. Hur kan man erbjuda nyanlända, studenter eller andra grupper en bostad med mer central placering, högre standard utan att det kostar alltför mycket? Vi har tittat närmare på tre satsningar som närmat sig problemet på olika sätt

Flyttbar lösning på bostadskrisen i storstäder

Kvarteret Eda i Knivsta, utanför Stockholm är resultatet av ett samarbete mellan Svenska bostäder och jagvillhabostad.nu med syfte att erbjuda billiga bostäder åt unga vuxna. Totalt består kvarteret av 124 lägenheter på 32 kvm som alla blir färdigproducerade i fabrik och sedan flyttade till sin rätta plats. Alla lägenheter är byggda med fast inredning av hög kvalitet med ett eget kök, badrum och smarta förvaringslösningar. Den genomsnittliga byggtiden är så kort som åtta veckor. Lägenheterna hyrs ut till ungdomar på tillfälliga kontrakt så de kan stå kvar i bostadskön. De är konstruerade så att de är lika lätta att bygga, förflytta och montera ner vid behov. Som arkitekt för projektet är prisbelönta Andreas Martin-Löf som även är hjärnan bakom det som kom att bli de lägenheter som sålts till högst pris i Sverige, etagelägenheterna högst upp på Hotell Continental i centrala Stockholm.

Se bilder på Eda-husen här.

Gemenskap i bostadskvarter på oväntade platser

Arkitekten Piet Blom var verksam i Nederländerna och tog fram ett bostadsprojekt med totalt 184 lägenheter i en helt unik stil. Lägenheterna står på höga pelare vilket frigör utrymme för gångvägar, lekplatser, grönområden och parkering undertill. Genom att lyfta upp lägenheterna undviker man mörka och ogästvänliga områden eftersom de fria siktlinjerna skapar ett mer sammanhängande bostadskvarter. Det är ett sätt att främja interaktionen och gemenskapen mellan de boende, menade Piet Bloms.

Lär känna de holländska husen bättre här.

En 10 kvm stor revolution för studenter

Vi har sett fler bostadsförslag med idén om att bygga högt och tätt i storstäder, för att inte göra avkall på skog och mark. Ett sådant initiativ är Bokompakt som ägs av AF Bostäder och utvecklar lägenheter runtom i landet. Deras lösning är lägenheter på 10 kvm med eget kök, badrum och sovplats. Bokompakt är en satsning där krav på hållbarhet, låg hyra och yteffektiva lösningar har präglat både byggprocessen och levnadsstandarden för de boendena. Lite mindre lägenheter, men lägre hyra och mindre miljöpåverkan än vanligt boende.

Kika in i Bokompakt studentlägenheter här.

Arkitekturens många syften

Fler liknande satsningar blir allt vanligare, där arkitekturen kan vara med och bidra till att sänka trösklarna in till samhället och ger människor fler och mer tillgängliga möjligheter att komma in i ett sammanhang. Det breddar arkitekturens funktion i vårt samhälle och visar att den spelar stor roll för de människor som behöver den som mest.

Inga produkter matchar den valda filtreringen