Frågan om hur den optimala arbetsplatsen ser ut har kanske aldrig varit mer aktuell än nu. En ung generations intåg på arbetsmarknaden och pandemins effekter är två bidragande faktorer som påverkat vår syn på hur framtidens arbetsplats kan se ut. Här är tre företag som löst situation på minst sagt kreativa sätt.
Som ung på arbetsmarknaden idag har man vuxit upp i en snabbföränderlig värld med teknik som förändrat synen på hur ens arbetsgivare ska vara. Man har andra förväntningar och ser på sitt arbetsliv på ett annat sätt än tidigare. Högt upp på listan för vad som anses vara en attraktiv arbetsgivare är hur väl de anställda tas hand om. En grupp forskare menar att det finns vetenskapliga bevis på sambandet mellan lycka och produktivitet. Det vill säga, om medarbetarna trivs och mår bra ger det positiv inverkan på vår arbetsprestation.
Ett företag som försökt att möta detta krav är utvecklingsplattformen GitHub som har kontor i Silicon Valley. Deras kontor är utformat för att kunna främja personalens kreativitet – både på arbetstid och efter. Här finns en inomhuspark där de anställda kan ha picknick, ett böne- och amningsrum och ett rum inrett identiskt som det Ovala rummet i Vita Huset. Kontoret är knasigt, udda och uppmuntrar personalen att tänka utanför boxen. GitHub har även haft olika personlighetstyper i åtanke när de ritat kontoret och byggt så kallade enmans-poddar där dem som inte trivs i ett öppet kontorslandskap kan sitta och arbeta ostört.
Se bilder på hur de inrett kontoret här.
Något som också visats sig spela stor roll för hur unga väljer arbetsgivare är utefter värderingar och politisk ståndpunkt. Idag vill vi i större utsträckning att vår arbetsplats ska stå för ungefär samma saker som vi själva gör. Företag med en tydlig klimat- och miljöpolicy tenderar att locka mer ung arbetskraft då det också är en fråga som många identifierar sig med.
Ett företag som tagit fasta på detta är det australiensiska techbolaget Atlassian som låter deras nya kontor i Sydney bli en form av ett miljömedvetet statement. Kontorsbyggnaden kommer nästan helt byggas i certifierat timmer och 100 procent av elen ska komma från förnybara källor, bland annat från solpanelerna som ska installeras på fasaden. Byggnaden är en unik satsning av sitt slag och något som Atlassian hoppas kunna locka ny, driven arbetskraft när skyskrapan väl står klar 2026.
Läs mer om byggprojektet här:
Kanske är en av de största effekterna av pandemin på näringslivet möjligheten till en flexibel arbetsplats. Allt fler företag ifrågasätter behovet av ett kontor eftersom många tvivlar på att ens anställda kommer vilja vara där på heltid.
Ett företag som valt att behålla den så kallade hybridarbetsplatsen är svenska musiktjänsten Spotify. Att ge varje medarbetare själv valet att jobba hemma eller på kontor tror de är en konkurrensfördel vid framtida rekryteringar. De kallar konceptet ”Work from anywhere” vilket innebär att medarbetaren antingen väljer hemmamix och arbetar i huvudsak på distans eller kontorsmix då du tillbringar merparten av din arbetstid på kontoret.Läs mer om deras koncept:
Trenden talar sitt tydliga språk, den redan pågående digitaliseringen av arbetslivet fick en rejäl skjuts av pandemin. Framtidens arbetsplatser kommer präglas av fler distansmöjligheter och för de som väljer att åka till kontoret, är det viktigt att arbetsgivaren kan locka med fler värden än bara det faktiska arbetet.